My Blog

Kako se pripremiti za duži put autom i šta poneti sa sobom

Kako se pripremiti za duži put autom kada su tvoje torbe već spakovane? I koliko je Vaš automobil spreman za dugo putovanje na putu? Evo nekoliko uputstava za pripremu Vašeg automobila kako biste bili sigurni da ćete ostati bezbedni u svojoj epskoj avanturi. Sajt omladina ima još mnogo toga avanturističkog da Vam ponudi.

Kako se pripremiti za duži put autom?

Stabilan vozač može proći više milja, uživati u više planinskih vidika i voziti više od nekoga ko želi da napravi najbolja putešestvije preko planinskog prevoja. Takođe ćete uštedeti na gasu na duže staze. Pogledajte i koji su uslovi koji određuju kategorizaciju vozila. 

Devojka u autu

Kako se pripremiti za duži put autom?

Pregledajte gume

Gazeći sloj obezbeđuje vuču i takođe pomaže da se voda odvede od Vaše gume tako da može da ostane u kontaktu sa kolovozom kada pada kiša. Ako vam se gazeći sloj guma istroši, možete izgubiti kontrolu nad svojim vozilima, posebno kada je put mokar. Evo kako možete da proverite dubinu gazećeg sloja vaše gume! Pogledajte koje su najbolje gume za Vaš automobil i zašto su važne.

Balansirajte gume

Ako je habanje gazećeg sloja Vaših guma neujednačeno, možda neće biti pravilno poravnate i pri velikim brzinama mala neravnoteža u težini lako može postati veliki problem. Kao i kada želite da sačuvate automobil od zime, i ovde je važno biti precizan i odgovoran. Odvojite vreme da balansirate ili rotirate gume da bi vaše putovanje proteklo glatko.

Komplet za prvu pomoć

Ovo uključuje rezervni mobilni telefon i punjivu bateriju, alate za hitne slučajeve (npr. baterijsku lampu, šrafcigere, klešta i podesivi ključ) i rezervnu gumu. Takođe možete spakovati baklje, medicinske komplete, aparate za gašenje požara i reflektujući trougao upozorenja da biste bili spremni za bilo koji najgori scenario.

Naučite da zamenite gume

Sjajno je imati tu rezervnu gumu u prtljažniku, ali bolje je da znate kako da je promenite! Uverite se da imate odgovarajuću opremu kao što su dizalica i mehanizam za pokretanje, kao i ključ za gume.

Proverite sve tečnosti

Prethodno proverite svoje ulje, rashladnu tečnost i tečnost za kočnice i nivoe pranja vetrobranskog stakla kako ne biste morali da se zaustavljate u slučaju nužde radi servisiranja usput. Takođe, pazite na tečnost kvačila i servo upravljača, ako ih ima.

Proverite svetla

Upalite svako svetlo i signal i vidite da li rade. Savet: biće mnogo lakše i brže da prijatelj proveri svetla dok ih palite. Takođe, uverite se da je servisna lampica vašeg automobila isključena, inače bi trebalo da rešite problem pre putovanja.

Operite auto

Ili, u najmanju ruku, operite prozore kako biste imali najbolju moguću vidljivost. Možda ćete takođe želeti da promenite metlice brisača ako se istroše, posebno ako ostavljaju mrlje na Vašem prozoru kada se ljuljaju napred-nazad.

Proverite akumulator

Poslednja stvar koja vam treba je da vam se baterija isprazni na pola puta. Zapamtite, lakše je (i jeftinije) da unapred proverite i zamenite bateriju i oštećene kablove nego da pozovete kamion za vuču i kupite novi akumulator jer Vam se auto pokvario.

Posetite majstora

Ako je prošlo nekoliko godina od Vašeg poslednjeg podešavanja, možda biste želeli da ga obavite pre putovanja. Obično uključuje zamenu istrošenih svećica i može olakšati pokretanje motora, poboljšati ekonomičnost goriva, smanjiti emisije i vratiti izgubljenu snagu.

Gume

Veoma je važno pripremiti gume za put

Dobri vozači su uvek spremni

Ponesite ove osnovne stvari sa sobom na sledeće putovanje:

 • Važni dokumenti: Zapamtite svoju vozačku dozvolu, detalje o osiguranju automobila, dokumente o putnom osiguranju i da imate pri ruci broj za usluge kvara i to je veoma način kako se pripremiti za duži put autom.
 • Navigacija: Osim što vam daje uputstva, satelitska navigacija Vas može podsetiti na ograničenje brzine i pomoći vam da pronađete obližnje servisne stanice.
 • Malo je staromodno, ali ipak ponesite atlas puteva sa sobom kao rezervu u slučaju da vam satelitska navigacija pokvari!
 • Slobodni sitniš: Držite nekoliko novčića u pretincu za naplatu putarine i parking
 • Komplet prve pomoći: U slučaju manjih izbočina i ogrebotina ljudske vrste, držite u čizmama komplet prve pomoći koji uključuje flastere, zavoje i kortizonsku kremu za ujede insekata.
 • Lampa: Možete da koristite telefon, ali lampu je lakše držati ako treba da pogledate ispod automobila ili u haubu. Proverite da li baterije rade i uzmite rezervne za svaki slučaj.

Spakujte za udobnost

Uzmite ove stvari da bi vaše putovanje bilo udobnije i opuštajuće:

 • Sunčane naočare: Sunce može biti zaslepljujuće dok vozite, izazivajući glavobolju. Vozite u zatamnjenim sunčanim naočarima koje će vam zaštititi oči od odsjaja.
 • Toaletne potrepštine: Maramice, gel za ruke i vlažne maramice su spas ako se nešto prolije ili lepljive prste treba očistiti. Krema za sunčanje je neophodna ako planirate da se zaustavite na plaži ili da idete u duge šetnje po vrućem vremenu. Zapamtite i sve lekove na recept koji su vam potrebni.
 • Topla odeća: Ako želite da prevaziđete gužvu i putujete tokom noći (ili ujutru), ponesite jaknu ili vuneni džemper sa sobom jer može biti na hladnoj strani.
 • Piće i grickalice: Uzmite flašu vode da ostanete hidrirani tokom putovanja. Nane i žvakaće gume će takođe sprečiti da vam usta postanu previše suva između zaustavljanja. Grickalice kao što su banane, orašasti plodovi i pločice granole mogu vam dati podsticaj ako počnete da se slažete. Uzmite sendviče ako znate da ćete se dugo voziti u oblasti sa ograničenim mogućnostima obroka.
 • Muzika i igre: Vaše putovanje ne bi bilo potpuno bez nekih melodija i zabavnih igara za putovanja u kojima će svi vaši putnici uživati. Neka svi daju svoj doprinos. Veoma je važan način na koji pakujete prtljažnik i krovni sanduk može vam pomoći da uštedite gorivo. Takođe Va omogućava i da putujete bezbednije.

Pakovanje čizama za putovanje

Za glatku i bezbednu vožnju, važno je održavati ravnomerni raspored težine po celom vozilu. Postavite najteže predmete prema sredini vozila, a veće prema nazad Ne pakujte predmete iznad nivoa naslona za glavu. Predmeti ovde ograničavaju vidljivost pozadi i, pod kočenjem, mogu leteti napred i udariti putnike.

Putovanje autom

Od velike je važnosti pripremiti auto za dug put kako bi Vam bilo udobno

Pakovanje krovne kutije za putovanje

Ako putujete sa puno prtljaga, krovne kutije su neprocenjive. Možete staviti neke od lakših predmeta tamo tako da ne morate sve da gurate na zadnje sedište. Predmeti kao što su ćebad i vreće za spavanje treba staviti u kutiju i sigurno zaključati. Kada završite sa korišćenjem krovne kutije, uvek je uklonite iz vozila jer može smanjiti potrošnju goriva. Ako Vas zanima kako se pripremiti za duži put autom onda zapamtite ova uputstva.

adminKako se pripremiti za duži put autom i šta poneti sa sobom

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *