My Blog

Greške u vožnji koje uništavaju menjač

Greške u vožnji koje uništavaju menjač veoma su česte. Zbog naseljenosti u urbanim sredinama i loše putne infrastrukture, ima smisla voziti se automatskim automobilom samo zbog lakšeg vozača. Međutim, manuelni menjači su popularniji izbor iz samo dva razloga – prvi je zabava u vožnji, a drugi je značajna razlika u ceni između automobila sa manuelnim i automatskim pogonom. Naučite više o vožnji na sajtu omladina.

Koje su greške u vožnji koje uništavaju menjač

U automobilu sa manuelnim pogonom, vozač mora da ima savršene reflekse nad kontrolom ručice menjača, kvačila i gasa. U slučaju da dođe do greške u vremenu ili koordinaciji, to može oštetiti vaš automobil. Pogledajte da li je bolji automatik vs. manuelni menjač.

Menjač

Greške u vožnji koje uništavaju menjač obično se odnose na neadekvatnu vožnju

Pogrešno korišćenje pedale kvačila

Većina nas stekne loše navike dok uči da vozi i to ostaje sa nama do kraja života, čak i ako vozite Audi A3. Ne obraćanje dovoljno pažnje na to kako koristite kvačilo može poći užasno naopako i skratiti životni vek kvačila. Iz navike, mnogi vozači samo pritisnu papučicu kvačila do pola da bi promenili brzinu. Treba napomenuti da je kvačilo jedina veza između motora i menjača. Ako ga pritisnete samo do pola, ploča kvačila će se delimično odvojiti i to će dovesti do bržeg trošenja. Zbog toga morate da se uverite da je pedala kvačila potpuno pritisnuta dok menjate stepen prenosa.

Korišćenje pedale kvačila i mrtve pedale

Mnogi ručni automobili u masovnom segmentu ne nude mrtvu pedalu. Zbog toga mnogi ljudi počinju da drže levu nogu na samoj pedali kvačila. Pedale kvačila mogu biti osetljive, posebno lagane pedale kvačila koje su dostupne kod benzinskih automobila. Svaki pritisak na njih može ih delimično zahvatiti, što uzrokuje nepotrebno habanje kvačila. Dizel automobili imaju nešto tvrđe kvačilo u poređenju sa benzinskim modelima, ali ipak, vozači ne bi trebalo da drže nogu na papučici kvačila nakon upotrebe. Uvek je dobra ideja da vežbate da držite nogu na podu ako u automobilu nema mrtve pedale. U automobilima na elektronski pogon situacija je drugačija, a čak se i Uber prebacuje na struju. 

Ručica menjača kao naslon za ruke

Odmaranje leve ruke i držanje na ručici menjača može izgledati kao bezopasan način odmora ruci. Međutim, postoji mnogo kugličnih ležajeva i opruga koji leže ispod i stalni pritisak ih može oštetiti. To može značajno smanjiti vek trajanja prenosa i mnogo košta. Uvek možete investirati u dodatni naslon za ruke za vaš automobil.

Ubacivanje stepena prenosa unazad kada se automobil kreće napred

Mnogi od nas su to uradili ili su videli ljude kako to rade. Brzina za vožnju unazad koristi drugu brzinu koja menja pravac kretanja vozila. Mali zupčanik u praznom hodu dolazi u igru kad god se uključi brzina za vožnju unazad. Ovo se može bezbedno uključiti tek nakon što vozilo prestane da se kreće. Zbog toga možete čuti škripanje kada uključite brzinu unazad kada se automobil kreće napred. To važi i za stavljanje napred iz brzine unazad.

Povlačenje motora

„Vožnja u višoj brzini pri niskom broju obrtaja motora štedi mnogo goriva.“ To je mit koji može oštetiti vaš menjač i motor. To se zove vučenje motora. Korišćenje veće brzine znači da je odnos brzina viši, zbog čega motor mora više da radi da bi pomerio automobil napred. Da ga stavimo u jednostavniju verziju, viši stepen prenosa ima manji broj zubaca, što omogućava motoru da bude na nižim obrtajima pri većoj brzini. Međutim, vožnja manjom brzinom i držanje višeg stepena prenosa će dovesti do velikog pritiska na motor i može ozbiljno oštetiti vozilo.

  • S obzirom da je naš posao popravka i zamena menjača, mogli biste da zamislite da bismo želeli da izbegnemo greške u vožnji koje uništavaju menjač;
  • Međutim, i mi smo sami vozači pa smo previše svesni koliko nezgodno može biti da nas iznenada slete sa računom za popravku;
  • Dakle, kao kompanija sa decenijama iskustva, koja radi sa hiljadama menjača i pomaže isto toliko kupaca širom severozapadne Engleske, mislili smo da ćemo svoje znanje dobro iskoristiti.
Automatski menjač

I automatski menjač se mora koristiti adekvatno

Poslušajte savete za čuvanje menjača

Zvuči osnovno i to je zato što jeste – lep lak početak. Greške u vožnji koje uništavaju menjač česte su jer se zaboravi na to. Vaš automobil ima niz brzina i nisu svi prikladni za svaku brzinu i svaki tip vožnje. Brzine treba da se rade glatko i menjaju kada obrtaji postanu previsoki ili preniski, nema potrebe za stilom vožnje dečaka trkača – agresivno okretanje u jednoj brzini, prebrzo u njoj, menjanje stepena prenosa i ponavljanje.

Kako naći pravu brzinu?

Prava brzina za odgovarajuću brzinu važi za usporavanje koliko i za ubrzanje; prirodno je glatko menjati stepen prenosa naviše kada počnete da ubrzavate, pa bi isto trebalo da važi i u hodu unazad, brzo menjajući niže. Zvuk motora je, naravno, znak da li je izabrana prava brzina. Malo vozača ima vozilo u pogrešnoj brzini tokom dužeg perioda, ali čak i kratki rafali pri neodgovarajućem stepenu prenosa nanose štetu koju treba izbegavati.

Izbegavajte lenjost u vožnji

Na mnogim putevima, brzine redovno variraju između stepena prenosa, na primer na tipičnoj putničkoj ruti može biti da se stalno osećate na ivici između treće i četvrte brzine. Da biste sveli probleme sa menjačem, menjajte brzine po potrebi čak i ako to podrazumeva redovne promene, što je bolje nego jednostavno držanje u brzini i čarolije kada je brzina previsoka ili preniska za optimalnu vožnju. Odabir odgovarajuće brzine takođe olakšava reagovanje na sve probleme na putu kada se pojave i takođe osigurava da se uglovi prođu u ispravnoj brzini.

Ne držite kvačilo delimično pritisnuto

Ovo su česte greške u vožnji koje uništavaju menjač. U automobilu sa ručnim menjačem, glavni cilj kvačila je da omogući vozaču da uključi i isključi stepen prenosa. Kvačilo treba koristiti brzo i po potrebi, jednostavno olakšavajući promenu stepena prenosa. Neki vozači, međutim, redovno drže kvačilo delimično pritisnuto, vozeći na kvačilu kao sredstvo za kontrolu brzine i usporavanje. Iako ovo može dati osećaj kontrole, oštećuje kvačilo, izazivajući njegovo sagorevanje. Dugoročno, vožnja na ovaj način će uticati na performanse menjača jer se azbestni materijal koji je prisutan u velikom broju građevina u Srbiji ljušti sa kvačila.

Kvačilo

Nemojte držati nogu na kvačilo tokom vožnje

Gledajte kada oslonite ruke

Uputstva za vlasnike nekih automobila posebno savetuju da ne stavljate ruku na ručicu menjača i izbegavanje toga je verovatno dobra praksa za svaki automobil. Razlog da svoju ruku postavite na drugo mesto je taj što je ručica menjača povezana sa viljuškom za biranje i primenom trajnog pritiska, čak i ako samo mala težina kroz odmaranje ruke, može izazvati trajno habanje. Ako morate da odmarate jednu ruku, pronađite neko drugo mesto gde će ona boraviti. Ovo su samo neke greške u vožnji koje uništavaju menjač koje morate naučiti.

adminGreške u vožnji koje uništavaju menjač

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *