My Blog

Autoputem kroz Crnu Goru – iskustva i utisci

Svako ko je letovao u Crnoj Gori do prošlog leta zna da je putovati autoputem kroz Crnu Goru jedan veliki san. Mnogi su doživljavali i saobraćajne nesreće i imali ozbiljne stresove dok su prolazili putevima kroz Crnu Goru. Ovoga puta daleko je lakše, pa je putovanje na more daleko brže i bezbednije. Ako Vas interesuje više saveta o automobilima, pogledajte sajt omladina.

Autoputem kroz Crnu Goru

Za mnoge koji imaju problema sa putovanjem, autoput kroz Crnu goru je velika pomoć. Sada je moguće putovati bezbedno i bez pravljenja odmora, a i lakše je kada znate da je put potpuno nov.

Autoput iz ptičije perspektive

Autoputem kroz Crnu Goru može biti veoma zanimljivo

Kako je izgledalo pre

Putovanje kroz Crnu Goru uvek je bilo rizično i ljudi su se posebno pripremali za ovo putovanje. Neke deonice, poput onih kroz Sotoniće, predstavljalo je posebno problematično mesto. Teško je bilo posebno deci i onima sa slabim želucem, jer je tu lako moglo da pozli. Druga deonica je bio kanjon reke Morače, crna tačka puta kroz Crnu Goru. Samo iskusni vozači umeli su da pređu ovu deonicu na pravi način, a neki su doživljavali ozbiljne stresove. Posebno je važno naglasiti da je ovaj put imao mnogo serpentina i krivina. Ako ste ostali pomalo zaljubljeni u nekadašnje načine putovanja, zanimaće Vas restauracija automobila.

Karakteristike

Budući da je autoput kroz Crnu Goru napravljen kako bi premostio jedan od najvećih problema putovanja, izgrađen je tako da premaši sve nedostatke. Veliki deo puta zapravo je iznad planina i reka Crne Gore, što mu daje specifične karakteristike. Jedna od njih je veliki broj nadvožnjaka i tunela, koji će biti veoma zanimljivi deci. Isto tako, na nekim deonicama se pruža neverovatan vidik, zbog čega je putovanje posebno privlačno ljubiteljima prirode. Možda će sada sve više putovati i električni automobili ovim autoputem, jer BMW grupa planira da polovina njihove globalne prodaje bude električna. 

Nedostaci

Dva su velika nedostatka ovog novog autoputa na koje bi trebalo obratiti pažnju pre putovanja. Prvo je da je autoput izgrađen na blagoj uzbrdici. Dok se put ka Podgorici blago spušta, od Podgorice ka Kolašinu se uspinje, što dovodi do napora za auto. Pogotovo je situacija teška jer je uzbrdica neprimetna, pa se lako propusti pažnja. Drugi problem su velike gužve, jer još uvek nije urađen dobar pristup naplatnim rampama i isključenjima. Nadamo se da će nadležni primetiti ove probleme i pokušati da ih reše veoma brzo. Ovaj put je prilika da provozate auto bez krova, pa pogledajte 10 najboljih kabrioleta.

Obratite pažnju

Najvažnija stvar na koju morate obratiti pažnju je prokuvavanje auta. Budući da je nizbrdica neprimetna, često se dešava da auto prokuva. Šta više, dešavalo se više slučajeva kada se auto zapalio na uzbrdicama. Zbog ovoga biste morali najpre voditi računa o pregrevanju motora, ali i pravilnoj vožnji na ovakvim terenima. Osim toga, pratite dobro signalizaciju, jer ona veoma precizno pokazuje u koju se traku treba uključiti. Vodite računa o tome da ne usporavate saobraćaj.

Planina i put

Novi autoput nalazi se na predivnim predelima Crne Gore

Bezbednost dece u kolima

Bez obzira što se poslednjih godina dosta govori o tome kako se može povećati bezbednost dece u saobraćaju, dešavaju se kritični slučajevi. Posebno je teško kada se putuje leti, zbog čega su se događali brojni problemi sa automobilima. Ako putujete sa decom, pripremite se za sve ono što može da se dogodi, naročito oko prekuvavanja.

Nikada ne ostavljajte dete samo u autu

Ostavljanje deteta samo, zaključanog u automobilu – čak i na kratko – može biti fatalno. Temperatura u automobilu može vrlo brzo da se popne na opasne nivoe. Deca su u većoj opasnosti od problema povezanih sa toplotom nego odrasli jer mogu da izgube tečnost veoma brzo i postanu dehidrirani, što dovodi do toplotnog udara i potencijalno smrti.

Kada koristite bezbednosna sedišta za decu:

Putovanje sa decom ima brojne opasnosti, pa se najpre pripremite za njih. Ima mnogo toga što morate uraditi ako želite da obezbedite bezbednost svoje dece u kolima.

  • Proverite da uprtači i gornji pojas nemaju uvijanja i da su čvrsti;
  • Uverite se da su ruke vašeg deteta pravilno pričvršćene pojasom i proverite zategnutost kaiševa tako što ćete postaviti dva prsta između pojasa i deteta;
  • Proverite da li su sigurnosni pojasevi i kopče dobro pričvršćene;

Booster sedišta

Kada koristite pomoćna sedišta koristite vođicu za dodatni sigurnosni pojas da biste bili sigurni da je deo pojasa postavljen na rame vašeg deteta. Ako postoji gornja traka za vezivanje, uverite se da je pravilno pričvršćena za mesto sidra bezbednosnog sedišta za decu. Uverite se da je sigurnosni pojas čvrsto podešen. Krilni deo sigurnosnog pojasa treba da prolazi preko gornjeg dela butina i preko kukova, a ne preko stomaka.

Kako mogu da sprečim pregrevanje motora?

Ako ste zabrinuti zbog pregrevanja vašeg automobila, uverite se da imate poklopac od kvara koji će zadovoljiti vaše potrebe ako ste na putu i ako se dogodi ono najgore. Postoji i nekoliko mera predostrožnosti koje možete preduzeti da zaštitite svoj automobil od pregrevanja. Održavajte svoj automobil hladnim tako što ćete parkirati u senci i koristiti zaštitu od Sunca kako biste rashladili unutrašnjost.

Kontrolišite temperaturu

Pazite na merač temperature i nivoe rashladne tečnosti, dodajući rashladnu tečnost kad god je potrebno u hladan motor i pustite da se automobil ohladi ako je potrebno. Nosite dodatnu rashladnu tečnost u automobilu kako biste mogli da dopunite nivoe tečnosti po potrebi. Omogućite protok vazduha tako što ćete otvoriti prozore i podne ventilacione otvore kako biste dozvolili toplom vazduhu da izađe iz kabine i pomogli da se temperatura vašeg automobila smanji. Proverite svoj automobil kod mehaničara da bi vam sistem za hlađenje isprao i očistio. Mehaničari preporučuju da se to radi svakih 40.000 milja.

Kakvu štetu će prouzrokovati pregrevanje mog automobila?

Motor koji se pregreva ne bi trebalo da izazove trajnu štetu vašem vozilu ako brzo i bezbedno rešite problem i potražite stručnu pomoć ako problem sa vašim motorom to zahteva. Međutim, ako se ne pozabavite problemom – neuspehom da napunite rashladnu tečnost ili popravite sistem za hlađenje – ili odlučite da nastavite da vozite sa pregrejanim automobilom, mogli biste da ga oštetite i da sebi ostanete sa velikim računom za popravku.

Put kroz pustinju

Vodite računa da se motor ne pregreje na autoputu kroz Crnu Goru

Da li je bezbedno voziti automobil koji se pregreva?

Ako se motor vašeg automobila pregreva, najbolje što možete da uradite je da se bezbedno zaustavite i ili sačekate da stigne pomoć, ili da se motor ohladi ako ste sigurni da ćete sami moći da rešite problem. Nikada ne nastavite da vozite pregrejani automobil jer bi to moglo da izazove trajna oštećenja Vašeg motora i da dugoročno plaćate više za popravke. Sada možete lako ići autoputem kroz Crnu Goru, bez opasnosti po Vaš auto.

adminAutoputem kroz Crnu Goru – iskustva i utisci

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *