My Blog

Održavanje motora zimi

Mnogi ne znaju kako treba pripremiti motocikl za zimu.
Obzirom da motocikl treba da stoji celu zimu, mora se pripremiti za to da ne bi došlo da rđanja nekih delova, eventualnog zamrzavanja tečnosti koja je u njemu i slično.

Zato smo za čitaoce našeg bloga odvojili jedan zanimljiv tekst koji je napisao MASS Company – Motul.

 

PRIPREMA ZA ZIMU

Preporuke za odlaganje tokom zime

MSKMSK

Vremenom i najlepša sezona se završi. Motocikli koji se neće voziti tokom zimskih meseci moraju se pripremiti za „mračnu sezonu“.

vaznoVažno: Izvršite osnovno čišćenje pomoću odgovarajućeg sredstva. Perite nežno ručno, ne koristie agresivna sredstva za čišćenje. Ne treba ignorisati mesta koja su teško dostupna. Potom sledi zaštitite farbane površine.

Poslednja stanica puta, u sezoni koja se završava, je pumpa. Ako imate motocikl sa metalnim rezervoarom, preporučuje se da ga napunite do maksimuma kako bi se izbegla korozija. Kod motocikala sa plastičnim rezervoarima ova mera nije apsolutno neophodna.

vaznoSavet stručnjaka: Kako bi zaštitili celi sistem za gorivo od ostataka goriva – taloga i kondenzacije, dodajte jednu dozu odgovarajućeg sredstva kada ga punite.

MSKMSK

Povećajte pritisak guma od 0,3–0,5 bara. Time je rizik od moguće deformacije umanjen.

Što se tiče parking mesta sledeći radni koraci su naročito važni:

Za motocikle sa karburatorom neophodno je ispustiti gorivo iz rezervoara i karburatora ili dozvoliti motoru da radi sa zatvorenim saugom dok sam ne prestane da radi.

Ovaj korak nije neophodan za motocikle sa sistemom za ubrizgavanje goriva.
Isprskajte sve pokretne delove, površine od hroma ili drugih vrsta metala sa odgovarajućim sredstvom.

Što se tiče parking mesta sledeći radni koraci su naročito važni:

vaznoVažno: Za održavanje titanijumskih izduvnih sistema moraju se uzeti u obzir instrukcije date u uputstvu za rad.

MSKMSK

Ulje menjati dok je ulje na radnoj temperaturi. Talog i ostaci su vezani u ulju i spiraju se sa zamenom ulja.

vaznoSavet stručnjaka:Promena ulja pre skladištenja za zimu se apsolutno preporučuje čak i u slučaju da ste u prethodnoj sezoni prešli 1.000 km ili manje. Naročito kod čestih upotreba na kratkim relacijama, motorno ulje brže stari i razređuje se usled mešanja sa gorivom. Kapacitet neutralizacije je smanjen usled kiselih ostataka sagorevanja kod motornog ulja, sto dovodi do korozije u periodu dok je motocikl van upotrebe.

vaznoSavet stručnjaka: Pre zamene ulja motor se mora dovesti na svoju normalnu radnu temperaturu. Kada se ulje menja mora se zameniti filter ulja i novi dihtung zavrtnja za ispuštanje ulja.

Poželjno je jednom godišnje pre zimske pauze promeniti ulje u menjaču i kardanu.

Očistite lanac veoma temeljno odgovarajućim sredstvom i odmastite. Dozvolite lancu da se osuši i potom podmažite sa odgovarajućim sredstvom.

Različita su mišljenja po pitanju da li akumulator treba izvaditi ili ne. U svakom slučaju ako je planirano parkiranje motocikla na otvorenom tokom zimske pauze, akumulator treba izvaditi, čuvati na suvom mestu, nosač akumulatora podmazati sa mazivom za nosač i najmanje jednom napuniti akumulator.

Ako je motocikl parkiran na suvom u garaži, možete ostaviti akumulator povezan. U ovom slučaju savetuje se punjenje akumulatora jednom mesečno sa odgovarajućim punjačem. Naravno ovo ima prednosti obzirom da jedinica za kontrolu motora i ostale elektronske komponente nisu isključene sa izvora napajanja i ne postoji potreba da se ponovo konfigurišu kod ponovnog startovanja.

MSKMSK

vaznoVažno: Za sve konfiguracije u svim slučajevima moraju se uzeti u obzir instrukcije proizvođača sadržane u uputstvu za rad.

MSK

Parkiranje na glavnom postolju sa povećanim pritiskom guma (+0,3–0,5 bara) je generalno dovoljno da se izbegne deformacija gume od stajanja . Točak koji dodiruje pod treba okretati jednom mesečno. Ako je dostupno samo bočno postolje motocikl se mora pomerati na različite pozicije guma najmanje jednom mesečno.

Motociklima koji moraju zimu provesti napolju, a čiji motori su sa vodenim hlađenjem, proveriti da li je tačka mržnjenja antifriza barem -20 °Ce. Tečnosti koje se zamrznu šire se i mogu oštetiti hladnjak.

vaznoVažno: Obična voda sa česme ne pruža zaštitu od smrzavanja kao ni zaštitu od korozije, jer sadrži previše kamenca i formira naslage u sistemu za hlađenje, što takođe ima kontra efekat na odvođenje toplote.

MSK

Na kraju ali ne manje bitno, motocikle parkirane na otvorenom bi trebalo pokriti nepromočivim platnom koje je podobno za ovu svrhu i koje je vodootporno. U vezi s tim mora se obratiti pažnja na adekvatno kruženje vazduha. Isto važi i za motocikle koji su parkirani u garaži ali koji nisu na suvom (u ovom slučaju i zaštićeni od prašine).

vaznoVažno: Onima koji nemaju suvo garažno mesto ili kojima ovo predstavlja suviše muke, preporučujemo da pripreme za zimu obave kod svog specijalizovanog dilera motora.

 

autoadminOdržavanje motora zimi

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *