My Blog

KURATAS – Novo prevozno sredstvo ili nešto drugo?!

Kuratas (KR01 Kuratas Battle Mech) – Robot koji je ove godine predstavljen na festivalu Čuda (29.07.2012. at Makuhari Messe – Wonder Festival) sve je popularniji u medijima i narodu, a razlog je i više nego očigledan. Proizvođač je kompanija Suidobashi heavy industry iz Tokija. Vrednost robota je 1,2 miliona dolara, težina 4,5 tone, a visina 4 metra.  Može se upravljati iz kabine ili pomoću „pametnog“ mobilnog telefona (Android, Iphone…). Kuratas ima oko 30 hidrauličnih zglobova, dizel motor, a umesto nogu točkove sa kojima razvija brzinu od 10km na sat.

Opremljen je automatskim topovima koji izbacuju 100 kuglica u sekundi, a aktiviraju se pomoću sistema za detektovanje osmeha (facial tracking technology) koji prati osmeh pilota. Ukoliko se pilot smeje, robot puca na metu koja je prethodno zaključana (the smile shot).

Kako navode u kompaniji, robot je napravljen u komercijalne svrhe i može se poručiti u 16 boja, pa čak i u roze boji koja je namenjena za žensku populaciju.

Da li će za koju godinu ovi roboti postati normalna stvar i možda se čak koristiti u vojne svrhe, ostaje samo da razmišljamo i čekamo 🙂

autoadminKURATAS – Novo prevozno sredstvo ili nešto drugo?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.