My Blog

Prošlost – benzin u dizel motor

Koliko se pogrešnog sipanja goriva desi svakog dana kada vozači sipaju benzin umesto dizela u svoj automobil? Mnogo…
Nije bitno dal ste napunili pun rezervoar ili sipali samo par litara, zbog takve greške mogu nastati oštećenja motora, gubitak garancije i popravke koje mogu potrajati mesecima.

U Engleskoj recimo dnevno ima 1000 do 1500 pogrešnih sipanja goriva. To je u proseku jedno pogrešno sipanje na svakih 5 minuta.

Tužna životna činjenica je to što se pogrešno sipanjebenzina u dizel motore desi uglavnom onda kada ste pod stresom, jer žurite na aerodorm ili neki sastanak pa vam koncentracija popusti baš u trenutku sipanja.

Kako se broj pogrešnih sipanja povećava, neke privatne fabrike su odlučile da stanu na put tome i naprave sistem zaštite.

Tako je jedna fabrika u Engleskoj napravila specijalni čep, koji se lako montira i mehanički blokira sipanje benzina u dizel motore.

Kako funkcioniše ovaj sistem?

U razvijenim zemljama, na pumpama se razlikuju pištolji za benzin i dizel. Prečnik same cevi je drugačiji, kao i oblik. Kako su fabrike automobila napravile veliki otvor za sipanje goriva na svojim dizel automobilima, cev pištolja za sipanje benzina lako ulazi unutra. Zato su se privatnici setili i napravili čep, koji se lako montira na vozilo i koji ima sistem prepoznavanja same cevi. Ukoliko ne nalegne određeni prečnik cevi na same žabice, čep se jednostavno neće otvoriti.

Na nekim mestima se može naći i drugačiji sistem, koji ima prepoznavanje goriva. Ugrađuje se u cev automobila, koja vodi do rezorvoara, ima četiri „kolena“ kroz koja protiče gorivo i blokira benzin.  U samom početku sipanja, gorivo dolazi do prvog kolena, tu se zadržava dok koleno ne odobri ulazak u drugo, drugo u treće i treće u četvrto.  Kada se sva kolena otvore, gorivo ima nesmetan pristup rezervoaru.

Koliko god bili ti sistemi bezbedni, najbolje je uvek sipati adekvatno gorivo u rezervoar.

Preuzeto sa sajta www.briskracing.rs
autoadminProšlost – benzin u dizel motor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *