My Blog

Telefoniranje tokom vožnje

20% saobraćajnih nesreća uzrokuje korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, pokazuju interne analize saobraćajne policije. Po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazna za korišćenje telefonskog aparata tokom vožnje iznosi 5.000 dinara, ali i pored visoke novčane kazne, vozači ne menjaju svoje navike.

Evropska unija je još pre više od 5 godina donela rigorozne propise o upotrebi telefona tokom vožnje. Neke zemlje ne dozvoljavaju čak ni telefoniranje uz pomoć takozvanih „hends fri“ uređaja, kojima se može telefonirati bez upotrebe ruku, objašnjavajući da je svaki razgovor emotivni stres. U Portugalu i Švajcarskoj se potpuno zabranjuje upotreba mobilnih telefona u vožnji.

„Određene zemlje EU predviđaju da posebne kategorije vozača koji upravljaju vozilima za prenos opasnih materija i vozači autobusa ne smeju da koriste mobilne telefone u vožnji“, rekao je Pavle Ristić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Neki vozači pokušavaju nemoguće, tačnije da voze sa dva mobilna telefona. Takva vožnja je veoma opasna jer psiholozi kažu da mozak tada radi na tri nivoa što je preduslov za saobraćajnu nesreću.

Jedna sekunda odlučuje o životu!

Zaustavni put u ovakvim slučajevima je mali, pa stručnjaci kažu da jedna sekunda odlučuje o životu pešaka.

„Odvlačenje pažnje od pola sekunde pri brzini od 60 kilometara na čas kada automobil pređe osam metara. Dužina pešačkog prelaza je oko četiri metra, znači vozilo pređe dva pešačka prelaza. U tom slučaju pogled na mobilni telefon može da usmrti pešaka“, kaže Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.

Po novom zakonu, kazne koje se odnose na korišćenje sredstava za komunikaciju u toku vožnje iznose 5.000 dinara na licu mesta.

Naravno, kazne su veće ukoliko je takvom vožnjom ugrožen drugi učesnik u saobraćaju, pa će tada biti kažnjeni od 8.000 do 24.000 dinara ili, kaznom zatvora od pet do 10 dana i četiri kaznena poena.

Ukoliko ste izazvali saobraćajnu nesreću, sleduje vam kazna od 12.000 do 30.000 dinara, ili 10 do 15 dana zatvora i pet kaznenih poena. Sa 18 poena vozačka dozvola se poništava.

Na primer, ako vozite dete do tri godine bez odgovarajućeg sedišta, niste vezani i pričate telefonom, a policajac još utvrdi da nemate propisnu opremu u kolima i da ste načinili neki prekršaj, kandidat ste za momentalno oduzimanje dozvole.

Prodavci mobilnih telefona kažu da je interesovanje za kupovinu „hends fri“ uređaja ispod očekivanog.

autoadminTelefoniranje tokom vožnje

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *