My Blog

DRIFT u auto/moto sportu

Drift je tehnika vožnje gde vozač namerno preusmerava svoje vozilo u krivinama, izazivajući pritom gubitak kontrole na zadnjim točkovima od samog ulaska u krivinu pa sve do izlaska iz nje. Automobil ili motor driftuje kada je zadnji ugao klizanja veći od prednjeg, do te mere da su prednji točkovi okrenuti u suprotnom smeru od ugla skretanja (npr. auto skreće levo, a točkovi su okrenuti desno).

Na profesionalnim drift takmičenjima u svetu sudi se prema brzini, uglu i liniji kojom se kreće auto ili motor u krivini ili više uzastopnih krivina.

Drift kao tehnika vožnje zabeležen je još davne 1930. godine, korišćen od strane vozača Grand Prix automobila dana. Kasnije, kao moderan drift, javlja se u Japanu i postaje popularan na „All Japan Touring Car Championship“. Može se reći da je legenda moto sporta, Kunimitsu Takahashi, bio popularni tvorac drift tehnike 1970. godine.

Danas je drift postao popularna disciplina širom sveta, a takmičenja se održavaju svakodnevno, kako u auto, tako i u moto sportu.

Kod nas, kao i obično, ta disciplina kasni, ali polako postaje sve zapaženija. Srbija ima više dobrih vozača, među kojima su Bojan Kurbalija iz Beograda, Kick iz Leskovca, Zoki i Sale kod Sombora, Goran iz Novog Sada…

Jedan od poznatijih timova je 011 Racing Team, a vozač je Bojan Kurbalija.

Evo kako to izgleda:

autoadminDRIFT u auto/moto sportu

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *