My Blog

Mercedes E klasa

Nova E-klasa pretrapana je vrhunskom tehnologijom i luksuzom a svi modeli standardno su opremljeni najnovijim Mercedes-Benz sigurnosnim sistemom Attention Assist, koji prati više od 70 pokazatelja umora kod vozača i upozorava na svaki pad koncentracije tokom vožnje.

Novorazvijena komforna karoserija za trećinu je čvršća i lakša od prethodne. Sedišta dodatno su poboljšana, a potpuno novo oslanjanje automatski se prilagođava uslovima vožnje. Sigurnost i udobnost nove E-klase postignuta je uz povećanu ekonomičnost i smanjenu emisiju štetnih gasova kroz manje i efikasnije motore veće snagu koji smanjuju potrošnju goriva do 23 posto.

E-klasa je sada blago produžena za 16 mm i proširena za 32 mm  uz međuosovinsko rastojanje od 20 mm,tako da je udobnija nego ikad.

Mercedes-Benz je za novu E-klasu razvio je potpuno nove dizel motore sa četiri i šest cilindara, opremljene novom tehnologijom direktnog ubrizgavanja goriva; svi motori zadovoljavaju Euro 5 standard pa su tehnološki generaciju ispred ostalih dizelskih motora. U ponudi je i šest benzinskih motora, takođe sa tehnologijom direktnog ubrizgavanja goriva. Svi 4-cilindrični motori standardno dolaze sa 6-stepenim ručnim menjačem, a snažnije verzije motora standardno dolaze sa 7G-TRONIC automatskim menjačem sa sedam stepeni prenosa.

E 220 CDI sa 125 kW/170 KS, E 200 CDI sa 100 kW/136 KS te E 250 CDI sa 150 kW/204 KS i 500 Nm obrtnog momenta imaju prosečnu potrošnju goriva od samo 5,3 litra na pređenih 100 kilometara. U ponudi je i E 250 CDI 4MATIC. Najjači dizel motor u ponudi je 6-cilindrični E 350 CDI sa 170 kW/231 KS. Ponuda benzinskih motora počinje novim 4-cilindričnim motorima E 200 CGI i E 250 CGI s tehnologijom direktnog ubrizgavanja. E 200 CGI (135 kW/184 KS) opremljen je manuelnim menjačem sa šest stepeni i ECO start/stop funkcijom kao standardnom opremom. E 250 CGI (150 kW/204 KS) razvija 310 Nm obrtnog momenta i dolazi sa standardnim 5-stepenim automatskim menjačem. U ponudi su i 6-cilindarski E 350 (200 kW/272 KS) i 8-cilindarski E 500 (285 kW/388 KS) koji su detaljno poboljšani i smanjena im je potrošnja. E 350 BlueTEC (155 kW/211 KS) već sada zadovoljava Euro 6 norme, planirane za 2014. godinu, a svi ostali motori zadovoljavaju norme Euro 5.

Uz nove motore, BlueEFFICIENCY paket za novu E-klasu zaslužan je za znatno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2. Inženjeri iz svih razvojnih odeljenja zajedno su radili na smanjenju težine delova, novoj formi i povećanoj upotrebljivosti komponenti.

Za ljubitelje dinamičnije vožnje po svim terenima nudi se najnovija generacija Mercedes-Benz 4MATIC pogona na sva četiri točka. Ovaj sistem, u odnosu na prošlu generaciju, sada je još lakši, kompaktniji i ekonomičniji i pruža znatno bolju trakciju tokom vožnje i smanjenu potrošnju goriva.
Više od 50 godina limuzine E-klase i njihovi prethodnici postavljali su nove standarde u sigurnosti vozila. Nova E-klasa nastavlja tradiciju sa jedinstvenom kombinacijom najmodernijih sistema zaštite i asistenata čiji su razvoj i koncept utemeljeni na sprečavanju stvarnih nesreća. Ove tehnologije čine E-klasu „inteligentnim partnerom“ koji vidi, oseća, refleksno reaguje na kritične situacije i postupa samostalno upozoravajući na nesreću ili smanjenje posledica. Ovim konceptom novi Mercedes-Benzov model štiti putnike i doprinosi većoj sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Nova E-klasa prvo je vozilo u svijetu čija se prednja svjetla prilagođavaju prometu i automatski reagiraju kako bi se izbjeglo zasljepljivanje drugih vozača. U dodatnoj opremi nudi se sustav adaptivnih dugih svjetala koji uz pomoć kamere na vjetrobranskom staklu automatski prilagođava intenzitet, dužinu i širinu svjetlosnog snopa u trenutku kada naiđe vozilo iz suprotnog smjera te kada se vozač približi vozilu ispred sebe.

Mercedes-Benz nudi novi sustav svetala koji uključuje biksenonska prednja svetla, Intelligent Light sustav i LED-tehnologiju. Nova E-klasa takođe nudi Blind Spot Assist ili asistent nevidljivog ugla, koji je poznat iz S-klase, i potpuno novu tehnologiju: asistent održavanja smera koji upozorava na  napuštanje saobraćajne trake. Kad sistem prepozna da vozilo napušta traku, vibracije na volanu upozoravaju vozača. Asistent vidljivosti za noćnu vožnju, takođe poznat iz S-klase, dostupan je kao dodatna oprema u novoj E-klasi. Mercedes-Benz poboljšao je ovaj sistem specijalnim detektorom za pešake: čim asistent vidljivosti za noćnu vožnju prepozna pešake ispred vozila, oni optički budu istaknuti na ekranu, čime se poboljšava efekat upozorenja.

Tokom svog razvoja nova E-klasa prošla je više od 150 visokobrzinskih crash testova i više od 17.000 realnih crash simulacija. Prednji deo nove E-klase deluje na četiri različita načina i bolje je od prethodne, a karoserija je izrađena kombinacijom čelika visoke čvrstoće i aluminijuma.

Još je jedan novitet je aktivan poklopac motora kojim Mercedes-Benz nastavlja dugogodišnju angažovanost na razvoju zaštite pešaka. To je ujedno i serijska oprema u novoj E-klasi. U ekstremnom slučaju naleta na pešaka, sistem opruga podiže zadnji deo haube 50 milimetara u roku od milisekunde i time povećava prostor deformacije, a samim tim smanjuje povrede pešaka. Zahvaljujući modernoj mehanici, vozač samostalno može vratiti poklopac u prvobitni položaj bez posete servisu.
Serijska oprema nove E-klase uključuje i zaštitni sistemza suvozača PRE-SAFE®. U slučaju rizičnih situacija u saobraćaju, automatski se aktiviraju mere za zaštitu putnika, tako da sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci u vreme sudara maksimalno štite putnike. Aktivno sedište Multikontura za vozača i suvozača takođe je jedan od noviteta u novoj E-klasi koji je već poznat iz S-klase.

autoadminMercedes E klasa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *