My Blog

Novi Mondeo za 2013

Zvaničnim predstavljanjem modela Fusion na Severnoameričkom međunarodnom sajmu automobila Ford je ujedno pokazao kakav će biti i novi Mondeo, koji na tržišta u Evropi stiže za 12 meseci.

 

Dizajn automobila je inspirisan izgledom koncepta Evos. Prednji deo Fusiona ima agresivan izgled sa tankim farovima i prednjom maskom koja podseća na Aston Martinovu. Poklopac motora je ispupčen, a karakterišu ga i istaknute linije. Tu je i antena koja je postavljena na krovu.Zanimljivo je da će novi Fusion, tačnije Mondeo, slično kao i Fiesta, Focus i Kuga, biti prodavan u celom svetu u istom izdanju, bez posebnih razlika između modela koji su namenjeni, na primer, SAD-u i Evropi.Peta generacija Mondea će tako doći kao potpuno novorazvijeni model, a prvi put će biti ponuđene hibridna i električna verzija ovog popularnog porodičnog automobila.Takođe, Ford Fusion je u Detroitu prikazan u trovolumenskoj formi, ali je sasvim izvesno da će naknadno Mondeo dobiti i varijantu sa 5 vrata i karavansku verziju, dok se kasnije može očekivati i limuzinski coupe, koji bi trebao konkurisati Passatu CC.Pored odličnog dizajna, za dobar izgled novog Mondea zadužene su i njegove proporcije pa tako u poređenju sa još uvek aktuelnim modelom nije „narastao“ nego je čak izgubio četiri centimetra u visini, što je itekako doprinelo agresivnoj silueti novog modela.Pohvalno je da će novi Mondeo doći i sa izuzetno bogatom ponudom motora, pa iako će biti zanimljivi hibridni modeli sa električnim i benzinskim motorom, i dalje će nosilaci prodaje biti 1,6 i 2,0-litarski EcoBoost turbobenzinski motori, kao i 1,6 i 2,0 TDCi turbodizelaši, koji su već poznati iz ostalih Fordovih modela. Zanimljivo je da se naknadno u ponudi očekuje i izuzetno štedljivi 1,0 EcoBoost turbobenzinski motor.Ford Fusion nudi i LKS (Lane Keeping System) koji vozaču pomaže da ostane u traci. Sistem koristi kameru postavljenu na prednjem staklu. Ona snima linije na putu i može otkriti ukoliko vozač napusti svoju traku bez pokazivača pravca. Kada se to dogodi, upravljač zavibrira i upozori vozača da koriguje svoju putanju.

Svoju evropsku premijeru novi Mondeo će imati već na sajmu automobila u Ženevi, u martu ove godine, gde će biti predstavljena i verzija sa 5 vrata.

autoadminNovi Mondeo za 2013

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *